Tidräkning (Bortom Sol)

Från Swebrick wiki

Hoppa till: navigering, sök

Tidräkning (Bortom Sol)

Den fiktiva kalendern som används i Bortom Sol

Gemensam kalender

När samfundet bildades införde de även en ny kalender som startar efter Jordens undergång. Den gemensamma tidräkningen räknas i jord-år som ett minne av mänsklighetens ursprung och misstag. Dessutom favoriseras inget system genom att ta deras år. Det blir även mycket lättare för oss som spelar.

Till skillnad från den gregorianska kalendern där år noll inte existerar har den Jordiska kalendern ett ”nollte” år. Början på år noll fastställdes till den tid då kriget tog slut och motsvarar år 2XX4-06-11 i den gregorianska kalendern.

Nya kalendern 5 f.J. 4 f.J. 3 f.J. 2 f.J. 1 f.J. 0 e.J. 1 e.J. 2 e.J. 3 e.J. 4 e.J. 5 e.J. 6 e.J.
Alternativ notation −5 −4 −3 −2 −1 0 1 2 3 4 5 6

Perioder

Varje år delas in i 10 perioder som ungefär motsvarar de gamla månaderna. Varje period blir då 36,5 jorddagar lång. Ett universellt datum skrivs som 28-7.23 e.J. eller 28 p7.23 e.J. (exemplet är datumet samfundsavtalet skrev på). Antalet decimaler kan varieras beroende på hur noga man vill ange en händelse. Två decimaler är standard men bara period används ofta (28-7 e.J. eller 28 p7). Suffixet e.J. är också frivilligt men rekommenderas eftersom notationen är så pass ny att det kan uppstå förvirring annars. Suffixet f.J. måste alltid anges och vänder inte på perioden. 4-2 f.J. inträffar före 4-8 f.J. men 5-2 f.J. inträffar före båda de andra.

Lokala kalendrar

Utöver den gemensamma kalendern har varje planet en lokal kalender som bygger på dess dag och år. Rymdstationer, kolonier på asteroider och i vissa fall små baser på planeter använder huvudsystemets kalender. Det finns dock undantag där stora stationer i egen omloppsbana har upprättat egna kalendrar, ett visst storhetsvansinne anser somliga.

Däremot har man enda från koloniseringens barndom hållit fast vid de hundratals år gamla timmar, minuter och sekunder som de varit på jorden. Detta är av praktiska skäl bra för kommunikationen mellan kolonierna och de som justerat dessa enheter för att passa deras planet anses som enstöringar som inte reser tillräckligt ofta.

Relaterade länkar



Warning: is_executable(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/bin/php) is not within the allowed path(s): (/storage/content/69/176569/swebrick.se/:/storage/configuration/wrappers/69/176569/swebrick.se/:/tmp/) in /storage/content/69/176569/swebrick.se/public_html/wiki/includes/Wiki.php on line 655