Rymdportar (Bortom Sol)

Från Swebrick wiki

Hoppa till: navigering, sök

Rymdportar

Merparten av mänsklighetens kolonisation gjordes utan portalteknologi. Portalerna kom som både en välsingelse och en förbannelse. De ledde till ett uppsving i världshandeln och befriade kolonierna från deras isloering men de inledde även den utveckling som skulle leda till det stora kriget som slutade med Sols undergång.

Exempelbild. Skeppen är riktigt stora eftersom porten har en diameter på 1 km.

Rymdportar byggs i par och det som åker in i en port kommer ut ur portens tvilling. Detta möjliggör resor mellan stjärnsystem efter att man fraktat portarna till sina destinationer i underljusfart. Eftersom resor bara kan göras mellan de två portar som konstruerades tillsammans placeras flera portar i varje system. Vid längre resor behöver man ta sig till en annan port via underljusfart. Av säkerhetsskäl är portpar placerade långt från varandra, ofta i olika ändar av systemet. Portarna vaktas även ordentligt på båda sidor.

Konstruktion

Portarna är enorma ringformade konstruktioner, ofta 1 kilometer i diameter. De måste konstrueras i par för att synkronisera rumtid. När de sedan separeras bildas maskhål som kopplar samman båda vardera sida på ena porten med motsvarande sida på andra porten. Detta betyder att det som åker in i ”framsidan” på ena porten kommer ut ur ”baksidan” på den andra.

Genom att frakta portarna till olika stjärnsystem kan man färdas enorma avstånd näst intill omedelbart. Portarna kräver dock stora mängder energi som beror av den massa som ska igenom. Därför vaktas inte bara portarna utan också de reaktorer som driver dem.

Trafikregler

Det fungerar att samtidigt åka genom båda sidor och även åt båda hållen men för att få ett jämnt flöde används en sida som in och den andra för ut. Det gör tullkontroller lättare och minskar kollisionsriskerna.

Under exceptionella förhållanden (som militär förflyttning) kan båda sidor användas som in vilket dubblar trafikmängden i ena riktningen medan andra systemet får vänta.

Det är känt att pirater och annat kriminellt avskum, främst små skepp, försöker smita före i kön och komma igenom utan att betala skatt eller förtulla sin last. Ibland till och med genom mötande trafik. Detta är ett allvarligt brott och de som försöker kommer att skjuts ner av vakterna. Det skämtas om att det är säkrare att muta vakterna än att försöka smita igenom. Det är såklart absurt eftersom inga av Samfundets tullpersonal skulle låta sig mutas och enligt officiell statistik har ingen lyckats smita igenom en port i Samfundet.

Namn och namnstandard

Portarna fick kodnamn efter när de konstruerades och skickades. Grekiska bokstäver för vilken generation de tillhörde vilket bestäms av startdatum för konstruktionen. Olika generationer har lite varierande teknologi. De får sedan en siffra i den ordning de skickas. Procyon har även bytt namn på några portar som går mellan fria kolonier.

Portarnas historik.
Officiellt namn Namn Konstruerad i Skickad till Anlände Status
Alfa-1 irrelevant Sol Centauri -49 inaktiv
Alfa-2 irrelevant Sol Sirius -41 inaktiv
Alfa-3 irrelevant Sol Tau Ceti -38 inaktiv
Alfa-4 irrelevant Sol 61 Cygni -37 inaktiv
Alfa-5 irrelevant Sol Epsilon Indi -37 inaktiv
Beta-1 TBA Sirius Epsilon Eridani -22 Aktiv
Beta-2 irrelevant Tau Ceti Proteus -12 inaktiv
Beta-3 irrelevant 61 Cygni Sigma Draconis -13 inaktiv
Beta-4 TBA Epsilon Indi Altair -19 Aktiv
Beta-5 irrelevant Sol Xi Boötis -1 inaktiv
Gamma-1 TBA Sirius Procyon -14 Aktiv
Delta-1 TBA Epsilon Eridani Tau Ceti år 8 Aktiv
Delta-2 TBA Altair 61 Cygni år 15 Aktiv
Delta-3 TBA Sigma Draconis 61 Cygni år 18 Aktiv
Delta-4 TBA Tau Ceti Epsilon Indi år 23 Aktiv
Omega-I (tidigare Epsilon-1, Delta gen) TBA Procyon Gliese 570 år 44 Aktiv
Epsilon-X TBA Altair 70 Ophiuchi 37 - 46 Aktiv
Epsilon-X TBA Epsilon Indi Argo 39 - 46 Aktiv
Epsilon-4 TBA Sigma Draconis Eta Cassiopeiae 43 Aktiv
Epsilon-X TBA Tau Ceti 82 Eridani 41 - 48 Aktiv
Epsilon-X TBA Sirius 82 Eridani - På väg
Epsilon-X TBA Epsilon Eridani Eta Cassiopeiae - På väg
Zeta-1 TBA Epsilon Indi HJ 5173 41 - 48 TBA
Zeta-2 TBA Altair 36 Ophiuchi - På väg
Zeta-3 TBA Epsilon Eridani Hyperion 44 - 50 TBA
Omega-IIc (liten, Epsilon gen) TBA Procyon Ataria - På väg
Omega-III (Epsilon gen) TBA Procyon Hyperion - På väg
Eta-1c (liten) TBA Epsilon Indi Proteus - På väg

Relaterade länkar:Warning: is_executable(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/bin/php) is not within the allowed path(s): (/storage/content/69/176569/swebrick.se/:/storage/configuration/wrappers/69/176569/swebrick.se/:/tmp/) in /storage/content/69/176569/swebrick.se/public_html/wiki/includes/Wiki.php on line 655