Loke (Bortom Sol)

Från Swebrick wiki

Hoppa till: navigering, sök

Loke

Loke

Allmänt

Evig vinter vilar över Loke, den planet som på grund av sitt förrädiska klimat har fått namn efter den ondskefulle och sluge jätten i den fornnordiska mytologin. Runt polerna breder enorma isvidder och snötäckta bergskedjor ut sig nästan ända till ekvatorn. Runt ekvatorn finns större öppna områden med hav och land. Det är här de största kolonierna finns. De största rikedomarna finns dock i haven och närmare polerna vilket har fått många äventyrliga lyckosökare att bilda läger och mindre samhällen på andra ställen än vid ekvatorn.

Klimat/natur: Trots kylan och vintern så lockas många människor till denna värld. Milsvida snötäcken och blå himmel skapar en vacker natur som vissa säger påminner lite om Jorden. Som om någon visste.

På grund av sin branta axel-lutning, stellära och planetära förhållanden samt en missbedömd terraformering pågår just nu en utdragen istid. Med tanke på det tjocka istäcket och den stora mängden snö måste hela planeten varit täckt av hav en gång. Seismisk aktivitet smälter is och värmer upp havet underifrån vilket bildar gigantiska förrädiska sprickor i istäcket och stora hålrum i isen där värdefulla mineraler tittar fram.

Man bör aldrig ge sig iväg ut ensam på denna planet. Stor försiktighet krävs, vilket hjälper till att lugna de flesta konflikter som blossar upp.

Analys av den misslyckade Terraformeringen

Loke såg från början ut som en enkel planet att terraformera. Med en befintlig atmosfär och en temperatur en bit över 0 °C fanns även ett fungerande vädersystem. Det som saknades var lite extra värme och framför allt syre. Planen var att öka växthuseffekten samtidigt som vatten omvandlades till syre att andas och väte till organiska molekyler.

Allt gick inte så enkelt som man trott. Ökad temperatur gav mer nederbörd och på grund av planetens branta lutningen blev vintrarna hårda. Resultatet blev att planetens båda redan istäckta poler ökade i storlek varje år. Eftersom is reflekterar nästan allt ljus smälte de inte på de varma somrarna.

När kolonisterna till slut anlände tänkte de inte mycket på de stora istäckta polerna. Det fanns gott om plats på resten av planeten. Det blev däremot snabbt uppenbart att de växande glaciärens skulle bli ett problem. Stora isvägar gled sakta fram varje vinter och man blev tvungen att överge många städer. Den värdefulla biomassan räddades men reaktorer från terraformskeppen kunde inte flyttas med den teknologi man dittills uppnått. De begravdes under isen. Allteftersom isen växte reflekterades mer ljus ut i rymden och temperaturen började sjunka. Det hade kunnat stoppa nederbörden men mer problem uppstod. Ozonlagret man fått av syret i luften kylde planeten ännu mer. Samtidigt minskade både stjärnans aktivitet och planetens termiska aktivitet, Loke var på väg mot en istid.

Det kallare klimatet gjorde att glaciärutbredningen saktade in men samtidigt föll mycket av vattnet i luften som snö över hela planeten. När äntligen vädret börjat stabilisera sig och man kunde börja bygga upp en ordentlig koloni kom nästa stora katastrof. Det stora kriget bröt ut och all kontakt med Jorden upphörde. Kolonisterna skulle behöva klara sig själva i 55 år innan de fick de fick någon hjälp.

Info

Etablerad handel/företag:

  • Gruvdrift
  • Forskning
  • Verktygsindustri
  • Universitet

Befolkningsmängd:
ca 800 000

Större (nuvarande)städer

  • Nifelheim 250 000
  • Jotun 200 000
  • Jormundgand 50 000

Andra kända samhällen

  • Urdar 50 000 (Gruvanläggning)
  • Geijr 20 000 (Forskningsbas)
  • Ygg 15 000 (Samling av läger)


Städer

Nifelheim Vid ekvatorn, nära havet och vid enorma branta isväggar ligger huvudstaden Nifelheim. Här kommer till slut alla transporter från planetens alla hörn. Deras destination är rymdhamnen. Varor skickas till och från planeten i en strid ström. Här finns också barer, restauranger och annan form av underhållning.

Urdar En enorm gruvaläggning i närheten av Nifelheim. Borrmaskiner gräver sig långsamt längre och längre in i isen. Arbetet är farligt då isväggarna omkring kan kolapsa utan varning.


Sevärdheter

”Bifrost” En 800 meter hög isvägg.

Relaterade länkarWarning: is_executable(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/bin/php) is not within the allowed path(s): (/storage/content/69/176569/swebrick.se/:/storage/configuration/wrappers/69/176569/swebrick.se/:/tmp/) in /storage/content/69/176569/swebrick.se/public_html/wiki/includes/Wiki.php on line 655